Blog #2: 5 Tips voor de omgang met jongens van vijftien

Mijn zoon is een maand geleden 15 geworden. Hij was niet blij. Weet je wat hij zei? ‘Ik snap niet waarom mensen dit vieren. Je mag niks; geen alcohol, geen tabak, geen scooter. Dit is echt de vervelendste leeftijd die je kunt hebben’.  Ik weet nog dat ik door mijn broer Rinus in de plaatselijke kroeg aangesproken werd over mijn aanwezigheid daar en dat ik nog veel te jong was om bier te drinken. Eigenlijk wel goed van hem, denk ik nu achteraf, dat hij mij wees op de risico’s van alcohol. Maar ja, ik had vrienden die wat ouder waren, die hun school niet afmaakten, die zich lieten tatoeëren en die een robbertje vechten niet uit de weg gingen. Ik voelde mij thuis bij die ‘mannen’. De peergroup is voor een puber immers enorm belangrijk!

Hoewel hij officieel niks mag, doet hij van alles. Mijn zoon drinkt alcohol en blowt en heeft zelfs al party-drugs gebruikt. Drugs zijn tegenwoordig zo makkelijk te bereiken voor kinderen. Zijn moeder en ik maken ons daar ernstig zorgen over want we weten hoe slecht die troep is voor de ontwikkeling van het puberbrein. Maar wat doe je als opvoeder? Verbieden?  Vriendjes buiten de deur houden? Steeds maar weer waarschuwen? Zou het helpen? Veel pubers denken dat ze het middelpunt van het universum zijn. Alle dingen waar voor gewaarschuwd wordt gelden voor anderen, niet voor hen zelf.

Ik, ik ben vader op afstand. Want ik ben gescheiden van mijn vrouw. Ik probeer met hem te praten, probeer hem te vragen wat die geestverruimende dingen met hem doen, waar hij het vandaan haalt en wat het allemaal wel niet mag kosten. Als ik vraag of hij begrijpt waarom wij ons zorgen maken zegt hij: ‘Maak je niet ongerust Pa, ik weet wat ik doe en ik heb alles onder controle’. Ik ken hem goed genoeg om te weten of hij de waarheid spreekt en ik vertrouw hem. Wat kan ik anders? Tegelijkertijd maak ik afspraken met hem over logeerpartijtjes en hoe laat hij thuis moet zijn.

Goed luisteren is technisch vrij eenvoudig te leren maar dat wil nog niet zeggen dat het ook makkelijk is om in de praktijk echt toe te passen. In elke basiscursus communicatie leer je het: veel vragen stellen, het liefst open vragen, ruimte geven, stiltes laten vallen, hummen, knikken, samenvatten in de woorden van de ander, het zogenaamde parafraseren en daarmee checken of je op het goede spoor zit. Maar pas dat allemaal maar eens toe als het om je eigen kind gaat. Met name als je zelf allerlei ideeën hebt over hoe het zou moeten zijn, zitten die ideeën de intentie om echt te luisteren vaak in de weg. Vooral als er stress in het spel is.

Gelukkig heb ik nog steeds goed contact met hem. Hij luistert nog en ook al lijkt het kwartje niet direct te vallen, merk ik soms later dat mijn woorden invloed hebben gehad op zijn denken en handelen. Ik hoop dat hij sensitiever zal worden voor werkelijke gevaren en ook nee weet te zeggen op momenten dat dit noodzakelijk is. Stiekem hoop ik dat hij zijn peergroup zal ontgroeien zoals dat bij mij ook gegaan is.

Hoewel ik zelf vader en zoons help in het maken van verbinding is dit toepassen op je eigen leven een ander verhaal. Vinden pedagogen, hulpverleners en docenten dit ook lastig? Ik heb besloten om volgend jaar, als mijn zoon 16 wordt, met hem naar Zweden te gaan voor het Rites of Passage-programma van Arne Rubinstein. Een krachtig programma waaraan vaders en zonen deelnemen zodat de jongens stappen kunnen maken richting volwassenheid. Dan mag ik ervaren hoe het is om zelf die professionele begeleiding te ondergaan. Hopelijk ervaart mijn zoon dan wel dat er reden voor feest is.

Loek

Herken je je in het verhaal? Worstel je ook met jouw puber? En worstel je met het dilemma dat je als professional soms niet weet hoe je het ‘trucje’ moet toepassen bij je eigen kind? WIL JE ZELF OOK IETS DELEN? LAAT HET DAN HIERONDER ACHTER.

Loek van der Lans is een van de oprichters van stichting KoningsHart. Voor meer informatie en nog meer blogs zie: www.koningshart.nl

Dit bericht is geplaatst in Blogs, Uncategorized. Bookmark de permalink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *